De dikte van een betonvloer verschilt per toepassing. Dit komt doordat de verwachte belasting op de vloer en de draagkracht van de ondergrond kan verschillen.
Zo heeft een betonvloer in een garage en andere dikte dan een betonvloer in een woonkamer. In dit artikel wordt de dikte per toepassing uitgelegd.
Diktes per toepassing buiten:
- schuur 10-12 cm
- voetpad 10 cm
- tuinhuis 10-12 cm
- garage 15-20 cm
- terras 10-12 cm
- oprit 15-20 cm
Dikte per toepassing binnen:
- woning 12-20 cm
- dekvloer 30- 70 mm
- massieve betonvloer/monoliet 7-12 cm
- massieve betonvloer met vloerverwarming 12-18 cm
- betonvloer op zand 15-20 cm
Deze diktes zijn richtlijnen. Kijk altijd naar de belasting die op de vloer komt. Zo kan een terras vloer prima 10-12 cm dik zijn, maar wilt u er zware objecten op stallen hanteer dan 15-20 centimeter.
Dikte betonvloer schuur
Voor de dikte van de betonvloer in de schuur hanteert u tenminste 10-12 centimeter beton. Gaat u zware materialen opslaan in de schuur? Kies dan voor een betonvloer van 15 tot 20 centimeter met dubbele wapening. Worden er alleen maar lichte spullen opgeslagen dan voldoet de 10-12 centimeter.
Dikte betonvloer voetpad
Gaat er beton worden gestort voor een voetpad dan voldoet een minimale dikte van 10 centimeter. Moeten er over het voetpad ook zware objecten zoals auto’s dan voldoet een dikte van 15 tot 20 centimeter.
Dikte betonvloer tuinhuis
Voor tuinhuizen geldt een minimale dikte van 10- 12 centimeter. Ook geldt voor een tuinhuis dat als er zware objecten worden gestald de betonvloer een andere dikte nodig heeft. De dikte die wordt aangeraden bij zwaardere belastingen is 15-20 centimeter.
Dikte betonvloer garage
Bij de dikte van een betonvloer in een garage wordt een dikte van 15 tot 20 centimeter met dubbele wapening geadviseerd.
Dikte betonvloer oprit
Wordt er beton gestort voor een oprit? Dan is de dikte die wordt geadviseerd hetzelfde als bij een garage namelijk 15 tot 20 centimeter inclusief dubbele wapening.
Dikte betonvloer woning
De eerste laag van een vloer noemt men een draagvloer of constructievloer. De minimale dikte voor deze vloer is 12 centimeter tot 20 centimeter.
Dikte dekvloer
Een dekvloer komt boven op de constructie vloer. Deze vloer is dunner omdat deze niet dragend is. Voor dekvloeren wordt een dikte aangehouden van 30-70 mm.
Dikte monolietvloer
Voor monoliet vloeren/ gevlinderde vloer in een woning geldt een dikte van 7-12 cm.
Betonvloer op zand
Voor een betonvloer op zand is een dikte van 15-20 cm nodig.
Dikte betonvloer vloerverwarming
Wanneer een gevlinderde betonvloer een verwarming heeft wordt een dikte van 12-18 centimeter aangeraden.
Berekening door constructeur
Bij een verbouwing met een vergunningsplicht hoeft u zelf de dikte van de betonvloer niet te berekenen. Dit doet de constructeur voor u. In de omgevingsvergunning schrijft hij de constructie berekening voor. Hierin staat de o.a. de dikte, dit is een verplicht onderdeel.
Ook wanneer er geen vergunning nodig is kan het zo zijn dat een constructie berekening verplicht is. Denk aan situaties waarbij er aanpassingen worden gemaakt aan de draagconstructie.
Een constructeur is voor eigen kosten en zoals te lezen is vaak verplicht bij het storten van beton.
Let op: Wij adviseren bij betonvloeren in woningen en aanpandige vertrekken zoals een uitbouw of garage altijd een constructeur of bouwbegeleider in te schakelen. Voor de meeste verbouwingen aan woningen is dit verplicht.
Contact
Heeft u de dikte van de betonvloer gevonden? Bereken dan eenvoudig de prijs van de betonvloer met de betoncalculator. Voor vragen neem contact met ons op via de mail of bel ons.